Trip image

ΠΑΝ.ΣΟΥΜΕΛΑ-ΠΑΝ. ΔΟΒΡΑ-ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΑΟΥΣΣΑ 4/12/2021


ΠΑΝ.ΣΟΥΜΕΛΑ-ΠΑΝ. ΔΟΒΡΑ-ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΑΟΥΣΣΑ 4/12/2021


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ
Ξεκινάμε από την πόλη των Σερρών στις 8:00 για το ωραίο αυτό ταξίδι μας.
Φτάνουμε στον επιβλητικό, πάνω στον καταπράσινο βράχο στις Καστανιές Ημαθίας, ναό για να προσκυνήσουμε την εικόνα της Παναγίας Σουμελάς. Η εικόνα της Παναγίας, μετά από ενέργειες του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1930, μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Ελλάδα και αρχικά (για 20 χρόνια) φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Επιθυμία των Ποντίων ήταν να βρεθεί κάποιο μέρος βραχώδες και ήσυχο, παρόμοιο με αυτό στον Πόντο, ώστε να χτιστεί η "Νέα" Μονή που θα φιλοξενούσε την εικόνα, κάτι που έγινε τελικά το 1951 στην περιοχή της Καστανιάς στο Βέρμιο, κοντά στην Βέροια Ημαθίας.
Γύρω από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, υπάρχει πολύ πράσινο και όμορφη θέα. Εκτός από την εκκλησία, στον χώρο υπάρχουν εστιατόρια καθώς και μικρά μαγαζιά με αναμνηστικά και άλλα είδη, όπως τις ποντιακές λιχουδιές... τα πισία :-) Γενικά, το ποντιακό στοιχείο είναι έντονο γύρω από την Παναγία Σουμελά.
Κατόπιν φεύγουμε για την Παναγία Δοβρά.Η Μονή Παναγίας Δοβρά κείται 5,5 χλμ. βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης της Βέροιας στις ανατολικές υπώρειες της οροσειράς του Βερμίου και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Η Μονή βρίσκεται σε κατάφυτη τοποθεσία, η οποία προσφέρει πανοραμική θέα προς την πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας, και το Καθολικό (κεντρικός ναός) της είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Η Μονή ιδρύθηκε πιθανώς τον 12ο αι. και λειτούργησε αδιαλείπτως μέχρι το 1822. Η ύπαρξη ενός βυζαντινού γλυπτού εντοιχισμένου στον νότιο τοίχο του Καθολικού, καθώς και η προέλευση από τη Μονή ενός ειληταρίου του 12ου αι. κατατεθειμένου στην Εθνική Βιβλιοθήκη Αθηνών ―το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «τό κάλλιστον καί ἀρχαιότατον τῶν εἰληταρίων τῆς Ἐθνικῆς Βιβλιοθήκης»― αποτελούν τα πρωιμότερα εξακριβωμένα χρονικά όρια ίδρυσης της Μονής.Στην έκταση της πρώην Μονής κτίσθηκε το 1947 ένα πρεβαντόριο, αποτέλεσμα της συνεργασίας της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και της Αποστολής της Ελβετικής Δωρεάς, χωρίς όμως ποτέ να λειτουργήσει. Μεταξύ 1950 και 1986 λειτούργησε υπό την εποπτεία του Βασιλικού Ιδρύματος Προνοίας η Παιδόπολη Βεροίας «Καλή Παναγιά» με σκοπό την περίθαλψη, παροχή εκπαίδευσης και προστασία απόρων και ορφανών παιδιών-θυμάτων του εμφυλίου πολέμου στις Βόρειες Επαρχίες κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες λειτουργίας της Παιδοπόλεως· κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες λειτουργίας της η κοινωνική προέλευση των εγγεγραμμένων παιδιών διαφοροποιήθηκε, με την Παιδόπολη να δέχεται πλέον παιδιά με σοβαρά κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα[12]. Τα κτιριακά συγκροτήματα του ιδρύματος, καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμά του οργανώνονταν ως κατασκηνωτικού τύπου. Μετά το 1986, οπότε και η Παιδόπολη έπαυσε τη λειτουργία της, οι εγκαταστάσεις της εγκαταλείφθηκαν.
Το 1995 ως αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του επιχωρίου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονος Καλπακίδη, η Μονή επανιδρύεται ως ανδρώα κοινοβιακή μονή, στην οποία εγκαταβιούν 18 μοναχοί.Εντός της έκτασης της Μονής λειτουργούν οι κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως, καθώς και το εκπαιδευτικό Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών. Πρόσφατα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης ιερού ναού αφιερωμένου στον ιατρό Άγιο Λουκά Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως, ιερά λείψανα του οποίου η Μονή φυλάσσει.
Τελευταία επίσκεψη θα είναι ο Άγιος Νικόλαος στη Νάουσσα όπου και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για καφέ και φαγητό καθώς και για πολύ ωραίους περίπατους στο καταπράσινο πάρκο που περικλύει τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου, στην λίμνη με τις πάπιες και όποιος θέλει μπορεί να δοκιμάσει και την ιππασία με τα όμορφα άλογα του κου Νίκου.
Το απόγευμα επιστροφή στην πόλη μας στις Σέρρες με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τιμή συμμετοχής : 18.00 ευρώ το άτομο.